MOH radio hierGabberlifestyle!


Eén van de belangrijkste vaststellingen is de opkomst van hardcore. De hardcore-liefhebbers noemen zichzelf « Gabbers ». Het gabber-zijn vindt zijn oorsprong in Nederland en kent op dit moment ver over de grenzen een groot succes. Ook bij ons in België is het al helemaal ingeburgerd. De gabbers hebben een volledige, typische gabber-lifestyle. Het belangrijkste ingrediënt van dit gabbergevoel is samenhorigheid. De naam gabber, het Jiddisch voor 'kameraad', 'vriend' of 'maat' zegt in feite al. Kameraadschap en verbondenheid zijn ware drijfveren achter het gabbergevoel. Gabbers kunnen dan ook heel hartelijk zijn en hechten een grote waarde aan goede manieren.

Zo is het de bedoeling dat je andere gabbers groet op de typische manire). Je moet jezelf voorstellen, cool zijn, niet opgefokt doen en anderen zeker niet onderbreken. Respect dat je aan je medegabbers schenkt, krijg je ook terug. Om gabber te zijn, is je uiterlijk heel belangrijk. Nepgabbers worden niet geaccepteerd en worden zwabbers genoemd, althans door de diehard-gabbers. Zwabbers zijn niet underground, een heel belangrijk gabberbegrip. Het tegenovergestelde van underground is commercieel. Gabbers vinden commerciële house maar niets omdat die enkel om willen van het geld gemaakt wordt, terwijl dj's als Dark Raven en Buzz Fuzz volgens hen ook zonder deze grote winsten zouden draaien alhoewel ze toch tegen de 1000 à 1500 gulden per uur vragen.


Er bestaan zelfs al hardcore-bladen als Strobe, Thundermagazine en Powerbeat met advertentierubrieken waarin gabbers die elkaar uit het oog verloren zijn een oproep kunnen plaatsen. Een gabber is het allergelukkigst op een massaal hardcore-feest, waar soms wel twintigduizend gabbers aanwezig zijn. Maar deze stoere gabbers en gabberinnen zijn eerder preuts : zoenen of iemand mee naar huis nemen na een eerste ontmoeting is eerder een uitzondering dan een echte regel. Ook zijn ze niet altijd even tolerant ten aanzien van anders voelende. Homorelaties worden niet erkend en komen onder gabbers zeker nooit voor, tenminste dit wordt toch beweerd. Gabbers die een homorelatie hebben zullen er dus meestal niet voor uitkomen.
Samenhorigheidsgevoel, ook voor homo's?


Dj Jeroen Flamman, out of the closet-homo, kan zich erg boos maken over de homofobie van gabbers, maar nog meer over het feit dat andere dj's het verkeerde voorbeeld geven. Ze maken grappig bedoelde plaatjes als « Happy is for hobo's ». In de hardcore-scene zijn er meerdere dj's met een andere seksuele voorkeur.

Ondanks het gevoel van samenhorigheid is er soms toch enige rivaliteit tussen gabbers van verschillende steden. Zo is er een grote rivaliteit tussen de gabbers van Amsterdam en Rotterdam. Deze rivaliteit komt ook tot uiting in het voetbal omdat ze elk supporteren voor een verschillende club, respectievelijk voor Ajax Amsterdam en Feyenoord. Voor vele gabbers betekent het voetbal evenveel als het gabber-zijn.
Uiterlijk van de echte gabber


Kleding

De gabberlifestyle schrijft het gabberuiterlijk voor. De gabbergarderobe is de Aussi, een exclusief trainingspak van het merk Australian met het kangoeroe-logo. Een volledig trainingspak kost ongeveer 500 gulden. Het goedkoopste jasje kost 250 gulden (= 5000 BEF) en het duurste net geen 800 gulden (= 16000 BEF). De broeken betaal je rond de 200 gulden. Deze trainingspakken zijn geproduceerd voor top tennis waardoor ze goed isoleren, goed het zweet opnemen en ook heel soepel zijn. Er verschijnt twee maal per jaar een nieuwe collectie die, ondanks de hoge prijs, telkens weer de deur uitvliegen. Ondanks de strenge Australische voorzorgsmaatregelen zijn er toch imitaties in de omloop die zeer moeilijk te onderscheiden zijn.


Onder je Aussi draag je niets of hooguit een dun t-shirt - liefst van een bekend merk ( Adidas, Nike, Oxbow, …) -, een longsleeve of een voetbaltruitje. De truien van Colucci waren een tijdje geleden zeer populair totdat plots allochtone jongeren deze truien begonnen te dragen, maar de hoofdreden is wellicht omdat ze niet meer exclusief zijn. Als alternatief voor de peperdure Aussi dragen nogal wat gabbers blauwe of zwarte Levi's- jeans. De gabberinnen grijpen meer en meer naar de zogenaamde five pocket-stretchbroeken. De camouflagebroeken, afkomstig uit dumpwinkels, worden dan weer gedragen door zowel jongens als meisjes.


Een essentieel onderdeel van de gaberinnengarderobe is het topje, zowel in de zomer als in de winter. Dit is een glad, elastisch bovenstukje, met weinig decolleté, met een brede band onder de borsten en zonder cups. Het lijkt sterk op een ouderwets mannenhemd dat ongeveer 10 cm boven de navel is afgeknipt. Voor de topjes geldt de Aussi- of Cavello-code niet. De sportmerken als Nike, Reebok en Adidas zijn erg populair en kosten al snel 60 gulden of 1200 frank. Modieuze zomertopjes of kanten bh's zijn niet weggelegd voor de gabberinnen want die zouden wel eens voor moeilijkheden kunnen zorgen tijdens het uit-de-bol-gaan. Het is het één of het ander, of sex-appeal,
of hakgemak.

Gabberina's die het niet aandurven om allen in hun topje de dansvloer te betreden, doen meestal er meestal een t-shirt overheen of houden hun Aussi dichtgeritst. Deze échte gabberinnen zijn goed te onderscheiden van de partysnollen, meisjes tussen 16 à 17 jaar die niet gesteld zijn op « total dediction to the hardcore-gabber-dom ». Deze meisjes zien het wel zitten om eens een witte lakleren broek en schoenen met plateauzolen aan te trekken, om hun haar eens los te dragen, maar ze doen maar alsof ze erbij horen. Ze vinden het hardcore-gebeuren wel aardig maar het gaat er voor hen eigenlijk om om er aantrekkelijk uit
te zien.

Wat de schoenen betreft, is de keuze wat ruimere, maar dé gabberschoen is zonder twijfel de Nike Air Max. Deze comfortabele loopschoen is enorm populair onder de hakkers omwille van de soepelheid en stevigheid wat uiteraard belangrijk is voor de actieve dansnummers. Sterker nog « echt goed hakken, kan allen maar op Maxxies », wordt beweerd in het gabbermilieu. Maar het is een feit : hakken is niet gemakkelijk op hoge hakken. De Maxxies hebben raampjes en hoe meer raampjes, hoe cooler ze zijn. Maar net als bij de andere kledingstukken is het bezitten van de Maxxies niet voldoende : je moet ze ook op de juiste manier weten te dragen. Deze manier is de volgende : je dient ze te gebruiken als superinstappers, de veters parallel geregen, zodat je een ladderstructuur bekomt. De uiteinden van de veters worden niet aan elkaar geknoopt, maar via de bovenste twee gaatjes zo onzichtbaar mogelijk terug naar binnen gelust, of onder de to
ng weggestopt.

Als meisje draag je best de kleinst mogelijke maat want dat staat het mooist. Maar wacht niet met het kopen van je volgende paar want als je model afgeprijsd is zijn ze niet meer in. Het best doe je eraan om steeds het nieuwste model te kopen, maar een 'klassiek' paar kost al snel tussen de 5000 à 6000 BEF.

Dé jas voor een gabber is de bomberjack. Hij behoort nog steeds tot de standaard outfit. Maar een echte bomberjack hoeft het niet te zijn, ook platenlabels en party-organizers verkopen hetzelfde model met hun eigen opdruk. Voor de gabbers die deze bomberjack niet hun stijl vinden, is er nog altijd een pilotenjack of een Amerikaanse windjack, ook Twill jacket genoemd. De welstellende gabbers kunnen ook de leren Bomber eens proberen, of de half-lange leren jas, de zogenaamde coach coat. Ook deze worden door al de bekende merken gemaakt. Maar ook de merkloze jassen zijn toegestaan, zolang ze maar een zekere stijl hebben die uiteraard wel bij gabberlifestyle moet passen.

Hoofddeksels

Als hoofddeksel dragen de gabbers een baseballcap. Het jaren vijftig model is het meest geliefd, het Joe Di Maggio-model. Dus niet van die misvormde caps met een verhoogd voorhoofd en een gazen achterstuk, maar een katoenen model met een mooie ronde coupe, een diepe klep en aan de achterkant liever een plakstip, klittenband of een leren riempje in plaats van een plastieken doordrukstrip. Blanco-caps worden niet gedragen, altijd staat er iets op gedrukt : een bepaalt logo, de naam van je favoriete dj, enz. Ook de traditionele cartoonfiguren scoren zeer goed, vooral de Luney Tunes : Daffy Duck, Bugs Bunny, Tasmanian Devil (Taz) of Tweety. De allerjongste gabbertjes, tot zo een 14 jaar, hebben de Nederlandse figuren, Pino en het koekjesmonster, uit het populaire Sesamstraat gekroond tot hun gabberhelden.

Haarsnit

De echte gabbers houden er ook een excentrieke haarsnit op na. Hiermee willen ze bewijzen dat ze gabber zijn in hart en nieren en iedereen moet het weten. Zo tonen ze hun total dediction to gabberdom. Je kleding, je tweede huid, kan je altijd weer uittrekken of verruilen, maar échte gabbers laten zien dat ze altijd gabbers zijn, no mather what. Hij moet daarom tenminste één keer zijn hele hoofd kaalscheren. Vele geraken zelfs verslaafd aan hun kale kopje.« Het kletst zo lekker als je erop slaat en je wordt veel geaaid.

De gabbers van het eerste uur laten vaak hun haar weer groeien want volgens hen zijn er al te veel kaalkoppen zodat het niet meer underground is. Zij hebben trouwens al bewezen dat ze ec
hte gabbers zijn. Maar iedere nieuwe generatie gabbers begint weer met het scheren van het hoofd, alhoewel er ook alternatieven bestaan. Als eerste alternatief kennen we « het eilandje » of « champignonnetje », enkel een plukje haar blijft behouden op een voor de rest kaalgeschoren hoofd. Als tweede alternatief bestaat er ook « het doorgegroeide eiland » waarbij een pluk haar uitmondt in een hoog opgebonden staartje temidden van een gladgeschoren achterhoofd. Deze look was lang het favoriete kapsel van Mc. Drokz. Een ander alternatief is « het borstelhoofd » of « blockhead » waarbij de zijkanten van het hoofd zijn kaalgeschoren of zeer kort gehouden, terwijl bovenop het hoofd het haar een dergelijk model heeft alsof er iemand met een heggenschaar overheen gegaan is. Tenslotte bestaat er nog het Rotterdamse model, ideaal voor de gabbers die het in de winter niet te koud willen aan hun hoofdje. Ook hier zijn de zijkanten kaal geschoren of heel kort. Het haar op het hoofd daarentegen is vrij lang en wordt met voldoende sterke gel achterover gestreken om het zo in model te houden.

De gabberinnen dragen hun haar in een strak achterover gekamde vlecht of meerdere bijeengebonden vlechtjes. Als ze een gewone losse paardenstaart willen, moet die boven op het hoofd. Erg opvallend bij het kapsel van de meisjes is de kale nek. Het is de vrouwelijke variant op de « biljartbal » van de jongens. Gabberinna's vinden helemaal kaal overdreven, het staat hen trouwens ook niet, enkel de nek en het achterhoofd worden geschoren tot halverwege de oren.

De gabberinnen dragen hun haar in een strak achterover gekamde vlecht of meerdere bijeengebonden vlechtjes. Als ze een gewone losse paardenstaart willen, moet die boven op het hoofd. Erg opvallend bij het kapsel van de meisjes is de kale nek. Het is de vrouwelijke variant op de « biljartbal » van de jongens. Gabberinna's vinden helemaal kaal overdreven, het staat hen trouwens ook niet, enkel de nek en het achterhoofd worden geschoren tot halverwege de oren.


Piercings en Tattoo's

Een gabber hoort verder tenminste één gouden of zilveren oorring te dragen. Tegenwoordig zijn ook kleine ringetjes populair of een hele reeks gecombineerd met een knoopje. Gabberinnen dragen soms wel een twintigtal ringetjes in de rand van hun oorschelp, maar nooit symmetrisch want dat staat zwabberig. Sinds kort zijn ook wenkbrauwpiercings in, vooral in Randstad Holland. De dappere gabbers laten ook nog een tongpiercing schieten. Gabberinnen gaan meestal met hun vriendin om een piercing te laten schieten, zoals bijvoorbeeld de populaire navelpiercings. Voor sommigen is het te pijnlijk en anderen worden er als het ware aan verslaafd en willen er steeds meer.


Een tatoeage geldt als behoorlijk cool in gabberland, hoewel de gemiddelde gabber er te jong voor is omdat de meeste tatoeageshops de minimumleeftijd van 16 jaar vereisen. Als je er één hebt laten tatoeëren, zijn de andere gabbers natuurlijk nieuwsgierig hoe zoiets verloopt ; Vooral de gabberinnen zijn apetrots als hun gabber een tatoeage bezit en nog liefst op de delicaatste plekjes

Het gezicht van Freddy Krueger, het Hellsound-logo, het symbool van Rotterdam Terror Corps, maar ook de humoristische afbeeldingen als The Wizzard van ID &T en de figuren van de Looney Tunes zijn erg in trek. De Rotterdammers hebben vaak een Euromast-tattoo, terwijl de Amsterdammers voor de drie kruisjes gaan. De kangoeroe van Australian op je borstkas laten pronken, is natuurlijk « keigaaf ». De laatste nieuwkomer is « tribal », eeuwenoude tatoeages van bijvoorbeeld de Maoni of de Papoea's

Extra accessoires

Andere extraatjes in de gabberlifestyle zijn de zonnebrillen en sieraden. De zonnebril hoort er helemaal bij. Hij moet het liefst chromen pootjes hebben en met chroom omrande, gele of paarse , ronde glazen, alhoewel de zwarte glazen ook wel veel voorkomen.
Ook hier kunnen we enkele typische gedragsregels onderscheiden in verband met de positie van de zonnebril :

· indien de zonnebril op je neus staat, wil het zeggen dat je « goed » overkomt
· indien je je zonnebril op je hoofd zet, wil dit zeggen « strak »
· indien je hem achterstevoren opzet, de pootjes naar voren en de glazen in je nek, wil dit zeggen « supercool ».
· Let wel ! Na een nachtje raven, zet je hem recht op je neus.


Wat de sieraden betreft, staat een dikke gouden of zilveren halsketting en een Rolex, nep of niet, best wel cool. Ook ringen met duistere afbeeldingen zijn stijl. Gabberinna's zijn subtieler. Vaak dragen ze meerdere gouden of zilveren hangertjes, verschillende ringen en ook een reeks armbanden rond beide polsen. Voor één ring echter maken ze een uitzondering, de ring van hun vriend, die wordt niet omgedaan aan de vinger, maar aan een kettinkje om de hals.

Vervoer


De Scooter

Het vervoermiddel bij uitstek voor de gabber is de scooterbrommer of kortweg scooter, een moderne luxe bromfiets met een zeer mooie outlook en een groot comfort. Deze scooters zijn ook redelijk snel, wat natuurlijk deze jongeren aantrekt, er is plaats voorzien voor een eventuele passagier en men heeft er ook geen rijbewijs voor nodig. « Opgevoerd » of « opgedreven » kan men met deze scooters een snelheid van meer dan 90 km/h bereiken. Als men de gele sticker, die duidt op het feit dat het een bromfiets klasse B is, vervangt door een oranje kan men zijn voertuig laten doorgaan als snorfiets en is men niet verplicht om een valhelm te dragen. Deze scooters zijn op dit moment nog zeer duur en zijn daarom ook zeer dierbaar voor de gabbers. Vooral de spatborden aan de zijkant van het stuur worden erg gewaardeerd omdat zo zijn typerende kledij niets steeds besmeurd wordt met eventuele modder.

Ook de scooterfabrikanten zijn reeds op de hoogte van de gabbermarkt. Vooral Honda, die het grootste aandeel heeft op de markt speelt hierop in door reclame toegepast op de gabbercultuur. Maar zoals de gabbers voor elk aspect van het leven een voorkeur hebben, hebben ze dat ook voor de scooters. En spijtig genoeg voor de scooterfabrikant Honda zijn ze niet erg gesteld op dit merk.
Enkel met de volgende scootermerken kunnen de gabbers zich mee verzoenen :

De dj Kymco, de voordeligste, die verkrijgbaar is voor net geen 60.000 BEF
· De Aprillia SR, die al een heel stuk duurder is, maar ook weer meer comfort schenkt.
· De echt exclusieve Malagatti Phantom F12, ook wel « de panter » genoemd. Deze is in verschillende uitvoeringen leverbaar, maar dit model is slechts vanaf 150.000 BEF verkrijgbaar.

Afhankelijk van de voorwaarden kan men scooters leasen. Dit kost rond 1500 à 3000 Bef per maand.

De gabberbus

Je kan ook je lievelings-dj nareizen, naar bijvoorbeeld Loret de Mar, met een gabberbus. Een bus speciaal voor de gabbers waarin je mag roken en waarin er natuurlijk constant hardcore gedraaid wordt. De prijs van zo een 10-daagse rit bedraagt ongeveer 18.000 BEF, naargelang het reisagentschap uiteraard.
De gabbervisie op de toekomst

Het gabber-zijn is dus een apart leven op zich. Ze hebben hun eigen uiterlijk, hun eigen klederdracht, hun eigen normen en waarden, hun codes, een aparte taal en cultuur, enz. Niet verwonderlijk hebben de gabbers ook hun eigen geloof. Ze zijn er namelijk van overtuigd dat we aan de vooravond van een nieuw tijdperk staan, een tijdperk dat allesbehalve vrolijk en zorgeloos zal zijn.

Op elke homepage, cd, tatoeage, op elk sweatshirt staan de slijmerige zombies en robotachtige doodskoppen klaar om de mensheid te bestormen. Het is altijd Judgement Day in de gabberscene ofwel tenminste mayday. De Raving Nightmare is begonnen en de Rave Mission trekt ten strijde. Duistere mannen met ramshoornhelmen en gevaarlijke bijlen storten zich op de mensheid, bijgestaan door weerwolven, wizzards, braincads, outlaws, wargods, allerhande insektachtige androïden zonder ogen en andere mythische monsters.


In feite is het gabberuniversum een soort driedimensionale voortplanting van strips, film en spellen waarmee ze zijn opgegroeid. In de meeste verhalen is er strijd tussen bondgenoten en vijanden, tussen The Force en de Dark Side, tussen Allies en ennemies die elkaar bestrijden met special skills, hidden weapons en dirty tricks. Eén van de bekendste gabber-symbolen is de bebloede, dubbele houwbijl, veel voorkomend in de gabber-art en ontleend aan het populaire videospel Quake. Een gabber met speedwangen, een kaal hoofd en een zonnebril heeft wel wat weg van Schwa, een gestileerde, kunstige doodskop met een vierkante kaak en grote, diagonale oogkassen.


Het einde van deze tijd is voor de gabbers voorbij en het is duidelijk wie uiteindelijk in het universum de macht gaat overnemen Dus het beste dat je kan doen, is underground gaan zoals het in de films en strips beschreven staat. De gabbers doen dit ook, maar in het echte leven. Ze blijven niet bij de pakken zitten, ze nemen hun lot in eigen handen en creëren hun eigen wereld. Om als een grote macht, The Force, het duivelse te bestrijden door één te worden met de snoeiharde, supersnelle hardcore-beat.

Wanneer een zaal volledige met hakkende gabbers gevuld is, geeft dat zo een geweldig gevoel van kracht zodat niets of niemand je nog kan schelen. Daar is het allemaal om te doen : dat is het grote gabbergevoel.Klik hier om naar mijn chatbox te gaan